Boost dit immunforsvar med C vitamin og andre kosttilskud

Immunforsvaret er kroppens eget værn mod udefrakommende organismer. Men hvad kan du egentlig gøre for at styrke dit immunforsvar? På denne side kan du læse mere om, hvordan kroppen forsvarer sig mod bakterierne samt, hvad du kan gøre for at styrke dit immunforsvar.

Årsager til dårligt immunforsvar?
Din samlede livsstil, bestående af søvn- og kostvaner, stressniveau og motion, er vigtige faktorer angående din krops vilkår for at holde sygdomme på afstand. Hvis man er stresset, sover dårligt, indtager for få essentielle mineraler og vitaminer gennem kosten, eller ryger, vil man typisk have et nedsat immunforsvar.

For lidt søvn gør vores kroppe dårligere til at danne nogle af de stoffer, som er vigtige for immunforsvaret – eksempelvis proteinet Interleukin-6, der bekæmper infektioner. Når vi er stressede, producerer vi hormonet cortisol, der kan give dårligt immunforsvar, ifølge Åse Bengård Andersen, der er overlæge på Rigshospitalet (Cecilie Bjerring, Samvirke.dk, ‘Kan man styrke sit immunforsvar?’, 2019).

Derudover kan dårlige kostvaner gøre, at kroppen ikke har de byggesten, der skal til at styrke immunforsvaret.

Hvordan styrker jeg mit immunforsvar?
Det nedsatte immunforsvar kan der rettes op på ad flere veje. Det er selvfølgelig altid anbefalelsesværdigt at gøre, hvad man kan for at opretholde en sund livsstil. Men derudover kan kosttilskud være et godt supplement, hvis det eksempelvis kniber med den varierede kost.

Styrk dit immunforsvar med D vitamin
Danske forskere har været med til at bevise, hvor vigtig D vitamin er, når det handler om at styrke immunforsvaret. Helt konkret er D vitamin med til at booste immunforsvaret ved at igangsætte de dræber-T-celler, der skal tage kampen op mod de fremmede bakterier. Uden D vitamin kan disse celler simpelthen ikke komme i gang med deres arbejde. Sådan skriver Videnskab.dk (Lasse Foghsgaard, Videnskab.dk, ‘D-vitamin er immunforsvarets batteri’, 2010).

Da den vigtigste kilde til D vitamin er solens stråler anbefales den danske befolkning generelt at supplere med kosttilskud for at opretholde det nødvendige niveau af D vitamin – især i vinterhalvåret. Derudover kan det være en god idé at overveje D vitamin som kosttilskud i perioder, hvor du opholder dig meget indendørs, væk fra solens stråler og den naturlige adgang til D vitamin.

Derfor kan C vitamin booste dit immunforsvar
C vitamin er et såkaldt vandopløseligt vitamin, som vi har brug for at få tilført dagligt, da det ikke lagres så længe i kroppen. For nogle kan det være svært at opretholde et tilstrækkeligt niveau af C vitamin gennem den almindelige kost. Da kroppens første forsvarsrække netop er huden og slimhindernes evne til at afvæbne bakterier, kan et kosttilskud af C vitamin være med til at booste dit immunforsvar, hvis du er i underskud. Derudover er C vitaminer blandt andet også godt for din hud og dine slimhinder.

5 kosttilskud der kan styrke immunforsvaret
Det kan måske stadig virke uoverskueligt at forholde sig til, hvad du kan gøre for at styrke dit immunforsvar. Derfor har vi her på siden samlet vores bedste C vitamin tilskud og andre kosttilskud, der kan bidrage til styrkelsen af et dårligt immunforsvar.

Styrk dit immunforsvar med Vitamin C , der er to af Solgars c-vitamin-produkter, hvis din krop er i c vitamin mangel. Derudover kan du gøre som professoren og institutlederen fra København Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Carsten Geisler, opfordrer til og selv efterlever: daglig indtag af D vitaminpille. Solgar anbefaler Vitamin D3 som supplement til solens stråler.

500 mg Vitamin C fra Solgar. Indeholder Vitamin C i vegetabilske kapsler.

Vitamin C 500 mg

Glasstørrelser:
  • 100

116DKK

Ikke på lager


Udover D vitamin og C vitamin kan et dårligt immunforsvar afhjælpes af zink. Især ældres kostindtag er zinkfattig viser forskning – men også dem med ensidige kostvaner, alkoholproblemer og indtag af vanddrivende lægemidler kan komme i underskud af zink. Hos Solgar foreslår vi Zink Pikolinat.

Endelig kan multivitamin være værd at overveje, hvis du føler at din krop har brug for et generelt boost. Det kan du læse mere om her.

 

Kilder: