B vitamin – alt du bør vide om vitaminet

På denne side kan du læse om B vitamin, vigtigheden af at få vitaminet, dets effekt og om B vitamin mangel. Der findes mange forskellige B vitaminer, hvoraf denne side vil tage dig igennem de otte mest essentielle. Derudover vil du også blive præsenteret for vores virkningsfulde B vitamin kosttilskud, som er både glutenfrit og vegansk.

B vitamin Complex fra Solgar

Solgars Vitamin B-Complex “50” indeholder 50 mg af hver af de otte vigtigste B vitaminer. Ved at indtage en enkelt tablet, vil du få en kombination af de vigtigste nøglevitaminer, som alle bidrager til flere forskellige og vigtige funktioner i din krop.

Hvis du ønsker et produkt uden mælk, gluten, salt, stivelse, soja og hvede, men som er 100% vegansk, vegetabilsk, kosher og halal skal du købe Solgars B vitamin complex. Solgar støtter i øvrigt op om miljøvenlig indpakning, imens vores kosttilskud kommer i glasemballage fremfor i plast.

Solgar har produceret kosttilskud siden 1947 og opererer med egen produktion, distribution og laboratoriefaciliteter. Vælger du et produkt fra Solgar, er du derfor sikret et gennemtestet kvalitetskosttilskud.

Solgar er med andre ord til dig, der ikke vil gå på kompromis med kvaliteten og de råvarer dine kosttilskud er fremstillet af.

B vitamin: hvad er det?

Der findes flere forskellige B vitaminer og alle har de deres egen funktion i kroppen. Ud af alle B vitaminer, anses disse otte som værende de mest essentielle: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12. Fælles for alle, er at de er vandopløselige. Dette betyder at B vitaminet relativt nemt optages i kroppen, men at det også hurtigt bliver udskilt igen via urin. Da vitaminet ikke lagres på samme måde som fedtopløselige vitaminer, kan du derfor nemt komme i mangel på B vitamin.

 

Hvorfor er vitaminet vigtigt?

B vitaminet kaldes også et ”hjælpe-enzym” fordi det bidrager til et væld af forskellige processer inde i kroppen. B vitaminer er blandt andet uundværlige for dit nervesystem, dit hår og din hud, samt i produktionen af de røde blodlegemer.

B vitamin kosttilskud med 50mg per kapsel.

Kan man spise sig til B vitamin?

Der er rigtig mange måder hvorpå du kan få B vitaminer gennem din kost. Idet der findes så mange forskellige B vitaminer, findes der også rigtig mange fødevare som indeholder B vitamin. Det svære er her at få tilstrækkeligt af alle B vitaminerne. Spiser du en sund og varieret kost, som indeholder en god balance af både kød, grøntsager fisk og fedtrige produkter, kan du sikre dig den nødvendige mængde B vitamin. Nedenfor kan du se nogle eksempler på madvarer som indeholder de otte vigtigste B vitaminer.

 • B1 vitamin (Thiamin): Er særligt vigtigt for kroppens energistofskifte. B1 vitamin kan findes i mange fødevarer. Særligt findes vitaminet i kornprodukter og bælgfrugter, men også i kød og mælkeprodukter. Vitaminet er dog ret følsomt og kan nedbrydes ved tilberedning, samt ved indtagelse af andre produkter såsom alkohol og kaffe.
  B2 vitamin (Riboflavin): Er nødvendigt for at kroppens celler kan danne energi. B2 vitamin findes i mælkeprodukter, men det højeste indhold findes i indmad såsom lever og nyrer.
 • B3 vitamin (Niacin): Er, ligesom B1 og B2, essentielle for kroppens evne til at omdanne energi. Kød, grøntsager, mælke- og kornprodukter er de væsentligste kilder til vitaminet.
 • B5 vitamin (Pantotensyrer): Har en vigtig funktion i kroppens stofskifte og centralnervesystem. B5 vitamin findes hovedsageligt i mælkeprodukter, lever og bælgfrugter.
 • B6 vitamin: Bidrager til kroppens vækst og vedligeholdelse, herunder immunforsvaret og dannelsen af antistoffer. B6 findes i magert kød, fjerkræ, fisk, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk. Størstedelen af vitaminet i madvarerne nedbrydes dog ved tilberedning.
 • B8 vitamin (Biotin): Er et hjælpeenzym som er med til at omdanne fedt og kulhydrater i kroppen. Derudover hjælper det også til at bevare et sundt hår. B8 vitaminet findes i de fleste fødevarer, men særligt æggeblommer, indmad og kornprodukter har et højt B8-indhold.
 • B9 vitamin (Folat): Folat er blandt andet vigtig for kroppens celledeling. Mængden af B9 vitamin er særlig høj i bælgfrugter som bønner, samt i avocado, rød peberfrugt og porre.
 • B12 vitamin (Kobalamin): Er livsnødvendigt og nok det mest kendte B vitamin. Det er uundværligt i dannelsen af nye røde blodlegemer og er med til at få nervesystemet til at fungere. B12 vitamin findes kun i animalske produkter såsom kød, mælkeprodukter, ost, æg, fisk og skaldyr.

Hvad er symptomerne på B vitamin mangel?

Da B vitaminerne er at finde i mange forskellige madvarer, er mangel på B vitamin ikke så udbredt. Oftest er en varieret kost nok til at få den tilstrækkelige mængde af vitaminet. Dette kræver dog, at man spiser et bredt udvalg af alle madvarer. Dette er f.eks. en udfordring for vegetarer, da mange B vitaminer findes i diverse kødprodukter. Endnu mere udfordret er veganere, da mange af B vitaminerne også skal findes i forskellige mælkeprodukter. Mangler du B vitamin, vil de hyppigste tegn være:

 • Dårlig appetit
 • Øget træthed
 • Forringet muskelkraft

Ovenstående symptomer kan dog også skyldes andet end mangel på B vitamin. Oplever du symptomer på B vitamin mangel, skyldes det sjældent mangel på et enkelt B vitamin, men i stedet at du er i underskud af flere B vitaminer på samme tid. Derfor er det en god ide at indtage et kosttilskud med en sammensætning af flere forskellige B vitaminer. Af denne årsag tilbyder Solgar et B vitamin complex kosttilskud, som indeholder alle de vigtigste B vitaminer og som sikrer, at du er dækket godt ind.

Solgars Vitamin B-Complex tilskud

Solgars Vitamin B-Complex 50, indeholder 50 mg af de otte vigtigste B vitaminer: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12. På denne måde sikrer du dig at få tilstrækkeligt af alle de mest essentielle B vitaminer der har betydning for din krops ve og vel. Særligt vegetarer og veganere kan nyde godt af dette kosttilskud, da de ofte er i underskud af flere forskellige B vitaminer, grundet udelukkelse af diverse fødevarer. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at Solgars B vitamin kosttilskud er 100 % vegansk. Således er det perfekt egnet til veganere og vegetarer, men selvfølgelig også andre som måtte mangle B vitamin. Du kan købe Solgars Vitamin B-Complex her på siden.

Overvej kosttilskud hvis du har B vitamin mangel

B vitamin som kosttilskud

B vitaminet er et vandopløseligt vitamin. Det betyder, at en overdosis med følgevirkninger er utrolig sjælden. Da B vitaminet ikke lagres i kroppen som fedtopløselig vitaminer, bliver det hurtigt ført gennem systemet hvor kroppen optager det som den kan bruge, mens resten udskilles gennem urinen. Som udgangspunkt bør B vitamin dog kun indtages af dem som ved, at de mangler B vitamin. Det kan f.eks. være vegetarer og veganere som ikke får nok af de vigtige vitaminer gennem deres kost. Men det kan også være dig som er på kur, og derfor ikke spiser særligt varieret hvad angår fedtrige madvarer. Slutteligt er mange ældre mennesker eller plejehjemsbeboere også udfordret i forhold til en varieret kost, hvilket betyder, at de ofte ikke får de B vitaminer som er nødvendige. Derfor kan et B vitamin tilskud også være yderst relevant for dem.

Her på siden kan du læse mere om vores historie og vores mange forskellige kvalitetskosttilskud.